Bandenspanning

Rijdt u op de juiste bandenspanning?

Slider
Om veilig en prettig te kunnen autorijden is een correcte bandenspanning erg belangrijk. De autobanden presteren alleen optimaal wanneer deze genoeg draagvermogen en stabiliteit bieden.
Als de bandenspanning te laag is zorgt dit voor meer slijtage en brandstofverbruik en minder stabiliteit. Is de bandenspanning veel te laag dan kan de band door oververhitting onherstelbaar beschadigd raken. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, soms ongemerkt omdat deze beschadigingen niet altijd zichtbaar zijn. Het is aan te raden om tenminste elke 14 dagen de bandespanning te controleren, maar in elk geval maandelijks en neem daarbij ook de reserve band mee. Veranderd de belading van de auto vanwege bijvoorbeeld een vakantie dan is het belangrijk om de controleren of er een aangepaste spanning vereist is.
Bandenspanning controleren gebeurt bij koude banden. Dit is het geval als er tenminste twee uur niet is gereden of als er maar een kort stuk en/of rustig is gereden. Indien de band toch warm is dient er 0,3 bar extra dan geadviseerd in worden gepompt. De adviesspanning is terug te vinden in het instructieboek van de fabrikant en vaak aan de binnenkant van de tankdop of bestuurdersportier.
Per as hoort de bandenspanning gelijk te zijn en uiteraard heeft het ventiel een ventieldopje.
Bij BandenProf Huizen maken wij altijd tijd om uw banden op spanning te brengen.