Profieldiepte van de band

PlayPause
Slider

Profieldiepte van de band

De banden zijn het contact tussen de auto en het wegdek en zijn dus van groot belang voor de veiligheid. Het optimaal functioneren van banden wordt sterk beïnvloed door hun profieldiepte.
Nieuwe banden hebben tussen de 7 mm en 9,5 mm profiel. Dit profiel zorgt voor optimale eigenschappen onder wisselende omstandigheden. Hoewel de wettelijke minimale profieldiepte in Europa is 1,6 mm is adviseert BandenProf om de banden bij uiterlijk 2 mm te vervangen. De minimale wettelijke profieldiepte is te herkennen aan de Tread Wear Indicator (TWI), dit zijn slijtage indicatoren welke zich in de profielgroeven van de band bevinden. Is de band versleten tot aan de TWI dan is de minimale wettelijke profieldiepte bereikt
De slijtagegrens bij winterbanden wordt eerder bereikt en ligt bij vier mm. Bij een profieldiepte minder dan vier mm geld de band niet meer als winterband, in sommige landen is dit bij wet geregeld. Winterbanden zijn naast de TWI ook voorzien van een Winter Wear Indicator (WWI).
Bij nat wegdek neemt de kans op slipgevaar toe en minder profiel hoe groter de kans op aquaplaning. Het is niet mogelijk om voor elk bandentype de minimum profieldiepte te bepalen waaronder de band gevaarlijk wordt om mee te rijden. In het algemeen geldt dat hoe breder de banden zijn, hoe groter de kans is op aquaplaning bij versleten banden. Om het grootst mogelijk rendement van uw banden te krijgen wordt aanbevolen deze om de 7.500 – 10.000 kilometer te wisselen van voor naar achteren en omgekeerd. Het wordt niet aangeraden de banden kruislings te verwisselen. Vergeet niet de bandenspanning aan te passen aan de nieuwe positie van de banden. Deze maatregelen zullen de levensduur van de band verlengen en het rijcomfort verhogen.